Uluslararası pazarlama nedir?

Uluslararası , bir şirketin mallarının ve hizmetlerinin birden fazla ülkedeki tüketicilere veya kullanıcılara kar sağlamak için planlama, fiyatlandırma, teşvik etme ve yönlendirme amacıyla tasarlanan iş faaliyetlerinin performansı olarak tanımlanır. Uluslararası Pazarlama, ulusal sınırların ötesinde yaşayan farklı kişilerin farklı ihtiyaç ve isteklerini karşılamak için pazarlama ilkelerinin uygulanmasıdır.

Şirketlerin uluslararası pazarda nedenleri:

  • Artan Ölçek Ekonomileri
  • Uluslararası pazarda iç pazardan daha yüksek kar fırsatları
  • Büyük Pazar Payı
  • Ürünün uzun ömrü
  • Kullanılmayan Uluslararası Pazar

Uluslararası Pazarlara Nasıl Girilir?

İhracat: Pazara girmenin en kolay yolu, dolaylı veya doğrudan olabilen ihracattan geçer. Dolaylı İhracatta şirketler adına yurtdışında mal ve hizmet alım ve satımını kolaylaştıran ticaret şirketleri bulunmaktadır.
Doğrudan ihracatta ise, şirketin kendisi mal ve hizmetleri yurt dışına satmayı aşağıdaki yollardan birini seçerek yönetmektedir:

  • Yurt İçi İhracat Departmanı kurarak bağımsız bir kuruluş olarak çalışmak.
  • Promosyon faaliyetlerini yürüten ve satış ve dağıtım işlerini kolaylaştıran Yurtdışı satış şubesi aracılığıyla.
  • Yurtdışına seyahat eden satış temsilcileri
    Yurtdışındaki distribütör veya acenteleri sadece şirket adına çalışmaktadır.

Dünya Çapında Web Sitesi Stratejisi: Günümüzde, şirketlerin ürünlerini göstermek için uluslararası ticaret fuarlarına gitmeleri gerekmiyor, elektronik ortamda, yani internet üzerinden dünya çapında müşteriler arasında farkındalık yaratabiliyorlar. Müşteriler, şirket web sitesi veya YeniExpo.com gibi çevrimiçi pazarlar aracılığıyla, ürün hakkında genellikle farklı dillerde yazılmış ayrıntılı bilgileri okuyabilir ve çevrimiçi sipariş verebilir.

Ruhsat Verme ve Franchising: Küreselleşmenin yollarından biri, lisanslama yoluyladır, burada yerel şirket, satış sürecini kolaylaştırırken, üretim sürecinin ticari markasını, patentini, yerli şirketin adını kullanma lisansını vermiştir. Lisanslamada, yerli şirketin lisans sahibi üzerinde daha az kontrolü vardır. Ancak, franchising durumunda, yerel şirket, franchise'ın kendi adına ve yerel şirketin şartları ve koşulları doğrultusunda çalışmasına izin verdiği için daha yüksek kontrole sahiptir. MC Donalds, Dominos franchising örnekleridir.

Ortak Girişimler: Yerel müşterileri ile mevcut ilişkilerinden para kazanmak amacıyla, diğer ülke merkezli şirketlerle el birleştirerek şirketler uluslararası hale gelebilir.

Doğrudan Yatırım: Sonuç olarak, firmalar mal ve hizmet satışını kolaylaştırmak için kendi iş tesislerini kurabilir veya yerel şirketin bir parçasına sahip olabilirler. Şirketler, büyük pazar payıyla birlikte satışları arttırma hedefi ile uluslararasılaşıyorlar. Ancak, farklı uluslar için farklı oldukları için pazarlama prensiplerini tasarlarken politik, sosyal, teknolojik, kültürel durumlar gibi bazı şeyler akılda tutulmalıdır.

Related Posts

Leave a Reply