ТУРЦИЯ MÜCEVHERAT SEKTÖRÜ

'de degerli metallerden yapılmış ziynet eşyalarının ihracatı son 10 yılda önemli ölçüde artmıştır. Bu artışla Türkiye'nin endüstrideki sıralaması yükselmiş ve Türkiye bu konuda lider ülkelerden biri haline gelmiştir. Türkiye'de kuyumculuk sektörünün elinde her sene yaklaşık 400 ton altını ve 200 ton gümüşü işleyerek mücevherata dönüştürme kapasitesi vardır ancak bu kapasitenin tamamı kullanılmamaktadır. Türkiye dünya altın mücevherat üretiminde ilk 10 ülke arasında Yer almakta, dünya mücevherat otoriteleri de Türkiye'yi İtalya'ya bir rakip olarak göstermektedirler.

Халихазирда, 200 – 1500 арасы калифийе элеман чалыштыран 50 ден фазла бююк ширкет булунмактадыр. Türk imalat sanayileri arasında en büyüklerinden biri olan değerli maden ve mücevherat sektörü, yaklaşık 250.000 kişiye istihdam olanağı sağlamaktadır.

АЛТИН МЮЧЕВЕРАТ СЕКТЁРЮ

Тюрк алтын mücevherat ü geleneğinin kökleri 5 000 лет öncesine dayanmakta olup, Anadolu'da yaşamış olan tüm uygarlıklar dini ve estetik amaçlı olmak üzere pek çok takı yaratmıştır. Anadolu'da hüküm sürmüş olan Hititler, Urartular, Frigyalılar, İyonyalılar, Lidyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar, hepsi kendi takıstillerini geliştirmiştir. Pek çok değişik mücevherat stili arasında, en önemli mücevherat sitilini Anadolu'ya getirenler Selçuklular olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu'nun büyümesi ve refaha ulaşması ile birlikte takı sanatı İstanbul'da önem kazanmış; Muhteşem Süleyman'in saltanatı esnasında İstanbul dünyanın en önemli mücevherat merkezleri arasına girmiştir. Bu dönemde İstanbul'da mücevherat fuarlarının düzenlendiği de tarihi kaynaklarda belirtmektedir. Günümüzde Türk mücevherat sanayi, bu geleneksel ve zengin mücevherat üretme geleneğinin miras ve izlerini taşıyan yenilikçi tasarımlar ve modern teknoloji ve teknikler kullanarak üretim yapmaktadır.

ПРОИЗВОДСТВО

Türkiye, altın mücevherat pazar büyüklüğü açısından Hindistan, in, ABD ve Rusya ile birlikte dünyanın en büyük beş pazarı arasında yer alırken, üretimde de Hindisterı arasında yer alırken, üretimde de Hindistan ümükél ükaly İtikaly İtikaly İtikaly İtikaly İtikaly. Türkiye yıllık olarak 400 тонн altın işleme kapasitesine sahiptir fakat, bu kapasitenin tümü kullanılamamaktadır. Ülkemizde her sene yaklaşık 250–300 тонн altın mücevherat üretilmektedir.

Sektör Türk imalat sektörlerinin en büyükleri arasında Yer almakta ve yaklaşık 250 bin kişi istihdam etmektedir. Sektörde yaklaşık 5 bin uretici, 35 bin perakende satış mağazası bulunmaktadır. Altın mücevherat uretim merkezi İstanbul olmakla beraber, Ankara ve İzmir'de de oldukça önemli miktarlarda uretim yapılmaktadır. Doğu ve Güney Doğu Anadolu'daki bazı illerde de geleneksel çizgiler taşıyan uretim mevcuttur.

Üretimin % 30-40'ı ihraç edilmekte, geri kalanı ise yerli tüketicilere, turistlere ve bavul ticareti yapanlara satılmaktadır. Türkiye'ye gelen her dört turistten, ortalama bir kişi mücevherat satın almaktadır. Yıllık olarak uretilen altın mücevheratın yaklaşık % 40'ı da turistlere ve bavul ticareti yapanlara satılmaktadır.

Türkiye son yıllarda 100–200 тонн arasında altın ithal etmektedir. 2017 yılında altın ithalatı 446 тонн olarak gerçekleşmiştir. Altın ithalatı yalnızca Merkez Bankası ve gerekli izin belgesine sahip olan İstanbul Altın Borsası üyeleri tarafından yapılmaktadır. İstanbul Altın Borsası - İAB (www.iab.gov.tr) 1995 yılında Türk Altın Sektörü'nü serbestleştirmek ve uluslararası piyasalarla uyum sağlamak üzere kurulmuştur. 2017 yılı itibariyle üye sayısı 775'dir. Borsa üyeleri, bankalar, йеткили müesseseler, kıymetli maden aracı kurumları, kıymetli maden uretim ve pazarlaması faaliyetinde bulunan kuruluşlardan oluşturmaktadır.

Куюмджу Кент (www.kuyumcukent.com.tr) Sektör mensupların bir araya gelerek Türk kuyumculuğunu, çağın gereklerine uygun olarak yapılandırmak ve uluslararası ölçekte stratejik bir konuma yükseltmek amacıyla modern ve teknololojik alt dona. 186 000 м2 arsa üzerine 328 000 м2'lik brüt inşaat alanı üzerine kurulmuştur. Kuyumcu Kent, 2500 uretim ve satış birimine sahiptir. Bünyesinde İstanbul Altın Rafinerisi şubesini de barındırmaktadır.

DI TİCARET

Экспорт

Сын 20-25 лет, Türk ekonomisindeki değişim nedeniyle bireylerin kullandıkları yatırım araçları çeşitlenmiş, yatırım amaçlı altın mücevherat satın alımının ymörıraısıraı. Бу nedenle altın mücevherata yönelik iç талеп daralmış, bu durum sektördeki üreticileri dış pazarlara açılmaya teşvik etmiştir. Ayrıca, sektörün yurtdışına açılmasında 1993 yılında değerli metallere uygulanan ithalat ve ihracat kısıtlamalarının kaldırılması da etkili olmuştur.

Altın mücevherat ihracatının geçmişi son 20-25 yıla dayanmakla beraber, oldukça iyi bir Performansı göstermiştir. Türkiye, 2015 yılı altın mücevherat ihracatında dokuzuncu sırada yer almaktadır. Yıllık uretim miktarının% 30-40'ı ihraç edilmekte, geri kalanı ise yerli tüketicilere, turistlere ve bavul ticareti yapanlara satılmaktadir. Türkiye'ye gelen her dört turistten yaklaşık bir tanesi mücevherat satın almaktadır. Yıllık olarak uretilen altın mücevheratın yaklaşık % 40'ı turistlere ve bavul ticareti yapanlara satılmaktadır.

Türkiye'de her yıl belli başlı 5 mücevherat fuarı düzenlenmektedir. Бунлар, «Анталия Мючевхерат, Гюмюш ве Саат Фуари», «Стамбул Улуслар арасы Саат, Мючевхерат Макина ве Экипман Фуари», «Стамбул Мючевхарат Фуари-IJS», «Измир JEWEX Фуари» и «Чукурова Алтын ве Мучевхерат Фуари»дир. Türkiye'nin altın mücevherat ihracatı 2017 yılında 3,68 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiştir. İhracat yapılan başlıca ülkeler BAE, Ирак, ABD, Гонконг и Almanya'dır.

Импорт

Türkiye'nin altın mücevherat ithalatı 2017 yılında 513,7 milyon ABD Doları olarak gerçekleşmiştir. İthalat yapılan başlıca ülkeler, Италия, BAE, Боливия, Эстония, ABD'dir.

ДЮНЬЯ ТИЧАРЕТИ 

Dünya değerli mücevherat ticaret hacmi 2017 yılında 172 milyar ABD Doları seviyesinde gerçekleşmiştir. 2017 yılı dünya değerli mücevherat ithalatı 76 миллионов долларов, dünya degerli mücevherat ihracatı ise 96 миллионов долларов.

Пожалуйста, поделитесь статьей выше🔝

Бестселлеры

732x90 апилайф 1

Оставьте комментарий